Het vak Bewegen, Sport & Maatschappij (BSM) wordt lang niet op elke voortgezet onderwijs school in Nederland gegeven. Het is een keuzevak in de bovenbouw van het havo en vwo (niet alle scholen geven het vak op havo én vwo). Informeer bij jouw school of zij dit (in de bovenbouw) aanbieden.

 

Hoe ziet het vak eruit?

Naast je gewone LO-lessen (ongeveer 2 uur week) volg je ongeveer 3 uur per week BSM. Je moet lichamelijke opvoeding dus wel een leuk vak vinden (heb je een hekel aan sporten, dan moet je het zeker niet kiezen). Let op! Je krijgt ook theorie, je bent dus niet alleen maar in de gymzaal te vinden. BSM telt mee als examenvak, maar je hebt geen centraal examen voor dit vak.

 

Wat is het verschil tussen BSM op havo en BSM op het vwo?

BSM op het havo is 320 SLU (verdeeld over 2 jaar), BSM op het vwo 440 SLU (verdeeld over 3 jaar). Iedere school doet andere dingen, dus het verschil verschilt ook per school. Waarschijnlijk heb je op het vwo iets meer verdieping (je behandelt bijvoorbeeld meer sporten).

 

Wanneer moet/kun je BSM kiezen?

  • Als je sporten & bewegen leuk vindt
  • Als je (redelijk) goed bent in sporten en bewegen (je hoeft echt geen supertalent te zijn, als je een gemiddelde leerling bent is het voldoende)
  • Als je in je vrije tijd ook een sport doet (niet altijd verplicht)
  • Als in de onderbouw LO één van je lievelingsvakken was

 

Welk profiel moet ik hebben? 

BSM kun je bij elk profiel kiezen. Misschien kan dit op jouw school niet i.v.m. het rooster, informeer daar dan naar.

 

Wat heb ik er in de toekomst aan?

Het is natuurlijk al leuk om te kiezen als je sporten leuk vindt, maar je hebt er ook wat aan. Ga je een studie doen als: ALO, PABO, CALO, fysiotherapie, medicijnen, sportmanagement, bewegingstherapie, politie, leger of bewegingswetenschappen dan heb je een voordeel als je BSM hebt gehad. Ook voor een (vrijwillige) baan als trainer, coach, scheidsrechter o.i.d. heb je een mooie basis.

 

Wat moet ik kennen & kunnen en wat doe je met BSM?

Dat verschilt per school. Je kunt altijd op jouw school naar de inhoud informeren. Het examenprogramma is wel online te vinden: examenprogramma havo 2020 en examenprogramma vwo 2020.

Je zult waarschijnlijk toetsen krijgen, praktische opdrachten, praktijktoetsen (bijv. lesgeven) en je krijgt ook cijfers voor allerlei sporten. Je moet bijvoorbeeld ook training geven, een sportdag organiseren en meedoen met bewegingsprojecten.

 

Twijfel je nog? Je gymleraar kan je vast vertellen of dit wat voor jou is. En vraag dan meteen naar de inhoud van BSM bij jou op school.

Reacties  

# Marc 21-07-2022 21:53
Pas op:
Van BSM is geen Centraal Examen!
Dit kan een groot nadeel zijn.
Het gemiddelde van al je CE’s moet minimaal 5,5 zijn.
Leerlingen die het vak BSM hebben gekozen en hier goed in zijn, kunnen dus niet het gemiddelde van de CE’s hiermee omhoog brengen. Door dit bijzondere verschijnsel is onze dochter voor haar havodiploma gezakt! Had haar 7,0 voor BSM meegeteld, dan was zij geslaagd…
Antwoorden
# Oefenplein 04-08-2022 22:07
Hoi Marc,
Wat balen dat je dochter hierdoor niet geslaagd is! Het klopt inderdaad dat je met BSM geen voordeel hebt voor je gemiddelde CE-cijfer. Overigens zien veel leerlingen het juist als voordeel dat je een Centraal Examen minder hebt.
Het telt overigens wel mee als compensatie voor het eindcijfer. En kan zo wel een onvoldoende compenseren.
Antwoorden
# Robin 10-04-2017 16:18
Bsm lijkt mij heel erg leuk, maar ik ben heel verlegen dus ik weet niet zo goed of ik het nu wel of niet moet doen, want je moet toch ook dingen organiseren, en ik denk dat ik daar te verlegen voor ben, want ik durf dan niet echt mensen aan te sturen.
Antwoorden
# Oefenplein 10-04-2017 16:47
Hoi Robin,

Bedankt voor je reactie. Leuk om te horen dat bsm je een leuk vak lijkt. Als ik jou was zou ik het gewoon doen! Je moet inderdaad ook dingen organiseren, zoals een activiteit voor basisschoolleerlingen of een sportdag. Maar dit verschilt wel per school. Je kunt het beste aan je eigen gymleraar vragen of dit wat voor jou is en dan ook meteen je twijfels benoemen en vragen wat je precies gaat doen met bsm bij jou op school.

Daarnaast, het is juist goed om ook dingen te organiseren en samen te werken, want in je latere baan krijg je daar (misschien) ook mee te maken. Aan het begin is het misschien spannend / moeilijk, maar op een gegeven moment wordt je verlegenheid waarschijnlijk wel minder en ga je het misschien zelfs wel heel leuk vinden!
Antwoorden
# Robin 10-04-2017 17:09
Oke! bedankt voor je antwoord :)
Antwoorden
# Christine 21-10-2016 19:43
Ik heb volgende week toetweek en ook een toets van BSM over het hoofdstuk bewegen en regelen, hebben jullie misschien een oefentoets? ik kan er namelijk geen een vinden. Trouwens iedereen die twijfelt over BSM, gewoon doen! Het is echt super leuk!
Antwoorden
# Oefenplein 21-10-2016 20:40
Bedankt voor je vraag. We hebben helaas geen oefentoets voor je. Misschien kun je je docent vragen? Alvast veel succes met je toets! Leuk dat je anderen het vak BSM aanraadt!
Antwoorden
# ano 04-10-2015 19:02
Ik vindt LO heel leuk, maar ik krijg er nooit een veel hoger cijfer dan een 7 voor. :\'( En voor vakken die ik saai vind zoals Frans krijg ik hele hoge cijfers (tot nu toe).
Antwoorden
# Oefenplein 05-10-2015 10:02
Dat je het leuk vindt is het belangrijkste, toch? Mooi dat je voor de 'saaie' vakken zulke hoge cijfers haalt, daar heb je meer aan!
Antwoorden
# amr 08-02-2014 17:01
heel leuk ............. is leuk om te doen 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p
Antwoorden
# Oefenplein 11-02-2014 14:44
Heel mooi dat je het een leuk vak vindt! Veel succes op school!
Antwoorden
# amber 15-12-2013 11:50
8) :| :* ik vind het grappig maar ook saai
Antwoorden
# Oefenplein 15-12-2013 13:31
In ieder geval mooi dat je het grappig vindt! School is helaas niet altijd even leuk, maar probeer er het beste van te maken. Veel plezier nog op Oefenplein.
Antwoorden

Contactmogelijkheden

Over Oefenplein

Verklaringen

Oefeningen

arrow_up